Linda Nevalainen Jokainen seikkailu voi johtaa suuriin mahdollisuuksin!

Työttömien aktivointi

Osallisuus on hieno juttu ja kannustan kaikkia kykeneviä ihmisiä palkkatöihin, yrittäjäksi (mikäli se olisi kannattavaa, usein ei näin ole) vapaaehtoistöihin tai opiskelemaan. Nyt kuitenkin esitykset alkavat todella kuulostaa vitseiltä yhä enemmän joka kuukausi. Työpaikkoja ei luoda raporteilla ja hakemuksilla (paitsi viranomaisille ja firmoille itselleen). Meillä ei yksinkertaisesti ole työnantajia, jotka maksavat työnteosta. Töitähän on vaikka jokaiselle joka päivä, mutta kukaan ei maksa vaan monet tehtävät perustuvat vapaaehtoisuuteen, jotta ne toimivat. Digitalisaatio on myös vienyt ja tulee viemään työpaikkoja. Toki it-alalla varmasti kasvaa vastaavasti työmäärä, mutta sinnekään ei sovellu kuin tietyt henkilöt. Eiköhän me kaikki kuitenkin tiedetä, että yhdenvertaisuus toteutuisi ja asiat sujuisi mikäli haluttaisiin. Meidän valtio ei vaan halua hoitaa ongelmia. Jo syntyneisiin ongelmiin kyllä laitetaan rahaa ilomielin ja raha virtaa niistä sitten taas aivan toiselle porukalle. Työttömyystilastoja kasvattaa paljon myös henkilöt, jotka eivät voikaan tehdä työtä. Miksi pidetään sairaita ihmisiä työttömyyspäivärahalla leikkimässä. He tiedävät itsekin, ettei töihin pääsyä todennäköisesti ole näkyvissä, koska yrittäjät haluavat kaiken eikä työntekijää, joka pystyy tekemään vain puolet. Tätäkin pitäisi kehittää, että osa-aikainen työ olisi mahdollista ja näin saataisiin mielenkiintoista tekemistä myös henkilöille, jotka eivät pysty täysipainoiseen oravanpyörään.

 

Ensinnäkin tässä kiusataan yrittäjiä kun hakijoita on ovella koko ajan vain viranomaisten pakottamana. Nyt jo joissain hakulomakkeissa on kohta, että "en halua töihin, te-keskus pakotti". Te-keskus laittaa työhönosoituksia paikkoihin mihin henkilöllä ei ole edes edellytyksiä. Nyt vielä jos tulee käytäntöön, että viikottain haettava jotakin työtä, niin niitä hakemuksia joutuu keksimään ihan mihin vain. Viis siitä onko ajokorttia, onko työpaikka saavutettavan matkan päässä tai onko edes koulutusta. Haettava on! Siinä voi sitten miettiä miten työn tekee jos ei ole aavistustakaa mitä pitäisi tehdä tai edes pääse paikalle. No eipä varmaan työnantaja katsele montaa päivää. 

 

Useille ihmisille myös työhön meno on yksinkertaisesti vaikeaa. Julkisia liikennevälineitä on jos on, saatika, että niitä vuoroja menisi varsinkaan jos vuorotyö. Ja kuinka moni pienituloinen ja mahdollisesti luottotiedoton saa autoa mistään (ja monella ole edes ajokorttia nykyään). Useissa paikoissa myös työtehtävissä oltava auto. Ei se auta ehdottaa 500 euron autoa mikäli ole varaa ylläpitää autoa ja mitä sitten kun se hajoaa, potkuthan siitä varmasti saa seuraavaksi. Kaikilla ei tosiaan ole perhettä, joilla on tuosta noin vaan lainaa kuukauden palkka näihin kustannuksiin. Lisäksi yrityksissä vaaditaan sellaista työtehoa mihin moni ei enää pysty vastaamaan. Rikotaan ihmisoikeuksia poistamalla taukoja ja vaatimalla kohtuutonta tulosta mihin ei ehkä pysty taitavampikaan työntekijä. Aina jaksaa muutaman vuoden, mutta harva jaksaa kymmeniä vuosia.

 

Erityisesti olen kiinnostunut perheiden asemasta. Yhteiskunta on muuttunut ja näin ollen myös perhemuodot, yksinhuoltajia on paljon sekä uusioperheitä. Työn vastaanottaminen on hyvin ongelmallista. Meidän päivähoito -ja koulumaailma ei tue tässä asiassa (olen aiemmin blogannut aiheesta myös). Meiltä Lahdesta on tavallista tosiaan mennä esimerkiksi Helsinkiin töihin. Ei ole ihan perheellisen hommaa, varsinkaan yksinhuoltajan. Lähtö aamulla 6-7, takaisin 17-18. Siinä ei päivähoidon aukioloajat riitä ja koululainenkin saa viettää aikansa itsekseen. Eipä siinä sitten ehdi enää harrastuksiinkaan ja hoitamaan kotia kun mentävä ajoissa nukkumaan. Ei tosiaan tarvitse ihmetellä miksi burn outia esiintyy paljon. Tähän voisin vielä lisätä mitä olen havainnut empiirisissä tutkimuksissa, että eihän sitä koiraakaan voi pitää. Eläinkään ei voi olla 10-12h yksin mitä menee monella työpäivään matkoineen.

 

Halutaan myös lisätä työn perässä liikkuvuutta. No tästähän se vasta tulisi soppa, jos etenkin perheelliset alkaisivat repimään lapsia kymmeneen eri kouluun peruskoulunsa aikana. Näinhän ei todellisuudessa kasvateta lapsia ja nuoria. Sen jälkeen on jo lastensuojelu perässä, jonka kanssa saat riidellä. Yhteiskunnan paineita laitetaan ihmisille joka suunnasta ja eri virastoista ja kukaan ei vastaa toistensa sanomista ja virastot puhuvat keskenään ristiin.

 

Yhteiskunnan rakenteidenkin tulisi olla kollektiivisia. Korostan kuitenkin, että ne ihmiset joilla on terveys ja mahdollisuus liikkua, niin tulee vastaanottaa työtä muualtakin kuin parin korttelin päästä. Etenkin sinkuilla on usein hyvät mahdollisuudet reissata ja helppo vaihtaa asuntoja. Edellyttäen toki, että on vuokralla. Eihän sitä omistusasuntoja voi vaan vaihdella, kun työtä tulee. 

 

Nollasopparit ja vuokrafirmat ovat kyllä sitten vielä viimeinen niitti tälle kaikelle. Ihan kiva nuorille ja sellaisille, jotka tarvitsee pari päivää töitä välillä. Systeemi on tosi hyvä silloin. Entäs kun tarvitsetkin enemmän töitä. Pitkässä juoksussa tulee myös sairaslomia (etenkin jos pieniä lapsia). Silloin sinua ei enää tarvitakaan vaan seuraava otetaan jo tilalle. Myöskään mitään etuja et saa yleensä työnantajalta vaikka olisit pitkäaikainen työntekijä ja hoitanut asiasi moitteettomasti. Harva jaksaa tällaista loputtomiin. Nämä te-keskuksen työhönosoituksetkin monille on pelkkiä keikkatöitä. Monella alalla ole enää edes juurikaan vakitöitä. Töihin tarvitsee lisäksi turvallisuuskortteja, joita kukaan ei kustanna. Ennen tällaisetkin sai useimmiten työnantajalta, kun oli vakituiset sopimukset. Nyt työttömän päivärahalla on mahdoton hankkia satojen eurojen koulutuksia keikkatöitä varten vai onko kenties nykyään mahdollista saada näitä valtion avustamina? 

 

Kaukana on siis ajat, joilloin työtä oli suhteellisen läheltä kotia, julkisetkin toimivat paremmin monissa maakunnissa ja tiesi, että voi elättää itsensä ja perheensä vakituisilla tuloilla. Elämä oli seesteisempää monelle. Nyt näitä seurauksia sitten kantaa yhteiskunta, kun ihmiset eivät voi enää hyvin. Perusajatukseni on, että ihmisen tulee elättää itsensä ja laiskuutta en hyvällä katso, jos ei vaan huvita mennä töihin eikä tehdä mitään, mutta miksi tästä rangaistaan kaikkia, jotka joutuvat työttömiksi. Tämä kaikki jos vielä heijastuu tuleviin sukupolviin, niin tiedossa on lisää ongelmia ja ihmiset eriarvoistuvat koko ajan lisää. Suurin osa kansasta voi varmasti ihan hyvin ja elämä on laadukasta, mutta työttömyys on yhteiskunnallisesti jo iso asia ja siksi koskee niin monia. Kyllähän sitä kuulee myös kommentteja, että "oma vika". Helppohan se huudella jos itse ole samassa tilanteessa tai kokenut sellaista, mutta kukaan meistä ei koskaan tiedä milloin sattuu omalle kohdalle sairaus tai työttömyys. Ehkä rajuin on vielä, että perheelliselle, että "oma vika, kun teit lapsia tähän yhteiskuntaan". Moniin asioihin voi vaikuttaa itse ja pitää yksilönä pyrkiä aina parempaan, mutta tuohon on ihan turha lähteä, että arvostelee koko henkilön elämänkulkua.

 

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2366972

Te-toimiston edustajan näkemyksessä on paljon asiaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Et taida tietää, että Te-keskus kieltää työttömältä vapaaehtoistyöt ja opiskelut?

Käyttäjän LindaNevalainen kuva
Linda Nevalainen

Yksilökohtaisia. Kaikki, jotka itse tunnen, niin saa tehdä molempia asioita. Te-keskus kun ei ole yhdenvertainen tosiaan, riippuu missä asioi. Omaehtoinen opiskelukin menee useimmilla läpi. Sitä en tiedä miksi ei kaikkialla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Opiskeluun voi mennä, jos opiskelu on järjestetty TE-keskuksen kautta ja jos se ei ole sitä, ei saa mennä.

Vapaaehtoistöistäkin pitää olla TE-keskuksen kautta, muissa hommissa et saa olla vapaaehtoisesti tekemässä.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Oletko Linda koskaan kysynyt itseltäsi: "Miksi olen Kokoomuksessa?":-D

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Löytyisikö ehdotuksia mitä yrityksiä näiden kannattaisi perustaa ?
Pankkiko antaa työttömille lainan siihen ja valtio on takaajana?

Aukeaako yrityksissä työpaikkoja jos kansan itse veroilla maksamasta sosiaaliturvasta leikataan?

Maaliskuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli
-kaikkiaan
636 200 työnhakijaa,
Työttömistä työnhakijoista oli maaliskuussa kokoaikaisesti lomautettuja 20 200

-Työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia 29 500
Yli 50­vuotiaita oli työttömänä 121 900
Yli 55­vuotiaita oli työttömänä 85 600
Yht:207 500

53 600:n työpaikan avoinna olopäättyi, koska työpaikan hakuaika oli päättynyt tai hakijoita oli riittävästi.
Lisäksi peruutettiin 2 000 työpaikkaa ja

1 600 työpaikkaa ei pystytty täyttämään.(päteviä ei löytynyt?)
avoimet työpaikat olivat vähentyneet
eniten
-asiantuntijoiden (­1 300),
-palvelu­ ja myyntityöntekijöiden (­700) sekä
-toimisto­ ja asiakaspalvelutyöntekijöiden (­400) ryhmissä

Käyttäjän LindaNevalainen kuva
Linda Nevalainen

Kuten mainitsinkin tuossa alussa ohimennen, niin yrityksiä ei yleensä kannata perustaa. Olen myös yrittäjä ja tiedän, että yhden tai muutaman hengen nappikauppayritykset kannattaa todella harvoin. Ketjuliikkeet ja isot yritykset vie asiakkaat ja pystyy laittamaan hinnat sille tasolle, että matalapalkkaisillakin on ehkä varaa ostaa. Yrittäjyys toimii isolle osalle lähinnä sivutuloina, mutta päätoimiseksi elättäjäksi ei ole niistäkään kovin helpolla. Lisäksi toki tarvitaan pitkää asiantuntijuutta ja paljon aikaa, että osaa perustaa yrityksen ja tuntee lait. Kolmanneksi se on selvää, että moniakaan yrityksiä ei tosiaan perusteta ilman rahaa ja rahaa ei irtoa niin vaan (varsinkaan jos ei ole mitään omaisuutta/luottotietoja). Enkä suosittele kyllä keskituloisellekaan investoimaan tuhansien eurojen muodossa, koska konkursseja näkyy kaikkialla ja kaikki on menetetty siinä vaiheessa sitten. Moni yritys ottaa sen 2-3 -vuotta, että alkaa pyörimään, mutta mahdoton se sillä aikaa tulla toimeen mitenkään järkevästi. Eriasia on ne, joilla sitä pääomaa on ja puoliso elättää, mutta "tavallista" työtöntä en ohjaisi ikinä tällaiseen yrittäjyyteen kuin korkeintaan harrastetoimintana ja sitähän saa tehdä kunhan ei tienaa yli 300e/kk.

Ja niitä työpaikkoja ei tosiaan näillä toimilla aukea mistään, kun ei ole sitä palkanmaksajaa. Pitäisi tehdä sellaisia toimia, että olisi oikeita palkallisia töitä, mutta itse en osaa ottaa siihen enää kantaa. En osaa luoda työpaikkoja.

Pekka Pylkkönen

Miten sitä jaksaa elää jos kaikki on pelkästään tuollaista surkeutta? Että elämänilo katoaa jos pitäisi yhtä työpaikkaa hakea viikossa?

Eikä sitä edes tarvitse. Sossusta saa rahaa vaikka ei työnhaku kiinnosta.

Ihan paska maa. Kaikki sekoaa kun työttömältä vaaditaan edes alkeellista omaa panosta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hieno kuva työttömistä. Osalla se elämänilo tukalan tilanteen vuoksi on mennyt aikaa sitten ja sitä ei varsinaisesti helpota kuva holhottavista vätyksistä. Veikkaan kuitenkin suurimman osan olevan töitä hakemassa. Jos mitään olen duunissa inhonnut on se turha raportointi ennenkuin lead management alkoi purra.

No, saadaampa tietojärjestelmälle kokoa, kun varaudutaan vaikkapa 300 000:n yhtäaikaiseen käyttäjään. Ja pankeille pikkurahoja, kun ainakin aiemmin perivät tunnistautuminen käytöstä 50 senttiä kerta. Ei loppukäyttäjältä vaan palvelua tarjoavalta taholta.

Pekka Pylkkönen

Mää uskon kyllä ihan täysin että työttömät ei ole vätyksiä. Mutta aika älyttömältä ihan oikeasti kuulostaa tämä surkuttelu siitä että se jotenkin rääkkäisi työtöntä. Siis siinä tosiaan on kyse yhdestä työhakemuksesta viikossa.

Tuo muu kritiikki esimerkiksi turhista työhakemuksista ja raporttien paljoudesta on varmaan ihan paikallaan. Toisaalta jos tämä muodostuu ongelmaksi, siitä varmasti luovutaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Tehdään ehdot sinun Kela-etuuksiin.Kela-korvauksiin,lapsilisiin ym.Jos et täytä niitä Kela ei maksa euroakaan.
Leikataan sosiaaliturvastasi: Lapsilisät,lapsiperheen muut tuet,kotihoidontuki,kaikki mikä menee yli 50e .Loput otetaan tulona huomioon ja vähennetään etuuksistasi.
Aina -94 lähtien.
Voisi Pylkkösenkin uhoaminen jäädä vähemmälle?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jostain syystä oot kiinni ja vahvasti olettamassa että työttömän elämä murenee tästä, olet oikeassa, 1 hakemuksen generointi viikossa ei ole kenellekkään ihmeellinen juttu, eikä se että raportoi hakeneensa tämän yhden kerran viikossa.

Älyttömyys on siellä toisessa päässä, ne jotka lukevat näitä hakemuksia ja raportteja, jäätävä määrä työtä joista tulee vain kuluja lisää, joita sitten pitäisi kattaa sen 300 tuhannen raportin ja hakemuksen edestä vähintään, joka viikko.

Tämä tekee edelleen hallaa työttömille, yrityksille ja te-toimistolle, kerro Pekka missä se positiivinen vastapaino pakottamisesta tulee ja miten se voittaa negatiiviset puolet?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitit Kelasta? Saa kuten sinäkin saat kaikki etuudet mihin olet oikeutettu.Palkkasi päälle ilman ehtoja.

Jos työtön ei täytä ehtoja,ei osallistu 0 euron aktiivitoimiin
häneltä leikataan minimituesta ,toimeentuotuesta 40% kahdeksi kuukaudeksi 487e:ta.

Sen takaa perustuslaki.Riittävä tuki elantoon. Hurstin valinnasta saa särvintä jos tuki ei riitä perheelle ja perheen lapsille.
Oikein eduskunnan milj.antamalla ,kylmäautoja varten .Jotta kauppojen -30% "maksalaatikot" pysyvät hyvänä ruoka-apujakelua varten.

Näin toimii hyvinvointivaltio -93 lähtien .Kun leipäjonot ilmestyi katukuvaan ulkomaalaisten lehdistönkin ihmeteltäväksi."Mitä Suomessa oikein tapahtuu"?
YLE/elävä arkisto-93

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Meidän valtio ei vaan halua hoitaa ongelmia."

Se johtuu siitä, että vallalla on ideologia, jonka mukaan ongelmien hoitaminen on markkinoiden eikä valtion tehtävä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Työnhakeminen jos mikä on työttömän ehdoton velvollisuus eikä tuossa 12 työpaikan hakemisessa per 3kk ole yhtään mitään moitittavaa. Parempi on etsiä työtä "tosi tarkoitukselle" kuin mennä työttömyysturvan menetyksen uhalla kuntouttavaan työtoimintaan leikkimään ja laulamaan yhdistyksiin ja säätiöihin. Tempputyökin tulee kalliimmaksi kuin kotiin maksettu työttömyysturva.

Mitä tulee haettavien työpaikkojen lukumäärään, niin mistään en ole vielä kuullut, että on heattava 12 erillistä työpaikkaa, vaan työhakemusten kappalemäärä ainoastaan ratkaisee. Näin olisi sallittua hakea 12 kertaa erillisillä hakemuksilla samaa työpaikkaa. Siis ainoa ero noilla työhakemuksilla olisi, että ne olisi koodattu omalla tunnusluvulla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"mistään en ole vielä kuullut, että sama henkilö ei saa lähettää 12 erillistä työpaikkahakemusta yhteen ainoaan vapaana olevaan työpaikkaan, vaan työhakemusten kappalemäärä ainoastaan ratkaisee."

Ei kai tuollainen nyt ole tullut mieleenkään kenellekään. Siksi sellaista ei ole nimenomaisesti kielletty. Mutta on takuuvarmaa, ettei se mene läpi työnhakuvelvoitteen täyttämiseksi.

"Parempi on etsiä työtä "tosi tarkoitukselle" kuin mennä työttömyysturvan menetyksen uhalla kuntouttavaan työtoimintaan leikkimään ja laulamaan yhdistyksiin ja säätiöihin."

Tietysti työttömyyskorvausta saavan oletetaan etsivän töitä tositarkoituksella ja lisäksi olettamuksena on, että TE-toimisto etsii hänelle niitä töitä tositarkoituksella. Tuo työttömän oma-alotteinen työn etsintä tositarkoituksella ei kuitenkaan tule todistetuksi minkään tietyn hakemuslukumäärän perusteella ja siksi ehdotus on huono. Työnhaun etsimisen todentamiskriteerit pitäisi määritellä jotenkin toisin ja paljon kattavammin erilaisten yksilöiden tilanne huomioiden.

Mitä puolestaan siihen muuhun kuntouttavaan aktivoitumiseen tulee, niin jatkuvasti tulee esimerkkejä julkisuuteen tapauksista, joissa työttömyyskorvaus on evätty tai määrätty maksettavaksi takaisin, jos työtön on käyttänyt aikaansa johonkin "korkeaprofiiliseen" harrastustoimintaan. Tällaisesta ainakin pitäisi tehdä loppu välittömästi, harrastuksiinhan ja vaikkapa itseopiskeluun pitäisi suorastaan kehottaa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"harrastuksiinhan ja vaikkapa itseopiskeluun pitäisi suorastaan kehottaa."

Tasan nolla kertaa työttömyyshistoriassani olen kuullut työvoimaviranomaisen suusta moista. Eräskin te-viranomainen työkkärissä rinnasti itseopiskelun liki omassa työssään työllistymiseksi kun työnhakeminen unohtuu harrastaessaan. Onneksi en ole taiteilija enkä tieteilijä. Ja noita näkemyksiä riittää niin monta kuin oli/on te-viranomaisia. Heillä ei ole mitään muuta yhteistä linjaa kuin työttömien valvominen ja lausuntojen lähettäminen Kelaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Vähintään 12 työhakemusta",, kirjoittaa kansanedustaja Sirpa Paatero.

Ei ollenkaan, parhain Sirpa. Jos eka hakemus tärppää, voi jättää yksitoista seuraavaa väliin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Linda Nevalainen

Kysyisin nyt sinulta. Milloin on irroitettu työttömien toimeentulotuki kansan sosiaaliturvasta eri tueksi? Millä perusteella ja minkä hallituksen toimesta?

Perustuslaissa ja Kelan sivuilla tuo leikkaaminen ei ole mahdollista toimeentulotuessa. Eikä leikkaukset etuuksiin ja etuuksien saamiselle ole velvoitteita.Vain työttömien tuessa.

Käyttäjän LindaNevalainen kuva
Linda Nevalainen

Nyt en ihan ymmärrä mitä haet tällä kysymyksellä. Kaikillahan on sama perusturva ellei sitten saa karenssia ja näin päiväraha/toimeentulotuki pienenee.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitatko kaikilla jotka saa toimeentulotukea ,muutkin kuin työttömät?
Ja taatusti ei ole tuen saanissa ehtoa työvelvoite muilla.
Sitähän saa myös:
Varusmiespalvelussa oleva
eläkeläinen
pätkätyötä tekevä
laitoksissa oleva
maahanmuuttaja
PK-yrittäjät
Konkurssin tehnyt,tai omaisuutensa menettänyt.
Velallinen

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

SEkin on oikeasti perustuslainvastaista.

Käyttäjän LindaNevalainen kuva
Linda Nevalainen

Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta tässä tarina kuinka korkeakoulutettu tippui työttömäksi. Varmasti vaikea saada työtä, jos hakijoita satoja ja kaikki samalla viivalla. Tässä jutussa myös monia tekijöitä mistä puhuin. Olisi töitä, mutta ei ole ajokorttia. Edullisempaa asuntoa et saa, kun meni luottotiedot työttömyyden takia ja kovin kauas et voi muuttaa, koska sitten ei ole varaa julkisiin. Hyviä pointteja ja valitettavan totta monelle. Toimeentulotuesta 50-60 euroa matkakorttiin on tosi iso summa. Minusta liikkumisen tulisi olla perusoikeus, varmasti sekoaa kun ei pääse kotoa kun kävellen lähikauppaan. Hyvä pointti jutussa oli vielä se, että turha pyöriä työttömien kanssa vaan haluaisi takaisin sosiaaliseen elämään. Jos näet ympärillä vain negatiivisia asioita, niin muutamassa viikossa menee pohja kaikelta. Se tulikin esille tässäkin, että sosiaalista elämää vaikea harjoittaa ilman rahaa pidemmän päälle.

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/tyottomyys-ajoi-...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikä kai kannata tuhlata koulutustaan tai ammattitaitoaan josta on maksanut opintotukea puhelinmyynti tms .työhön.
Verovaroilla koulutetaan suoraan kortistoon ? Kuten nyt tulee taas näkymään kun koulut loppuu.
Viime keväänä ei 100 000 nuorta saanut työtä eikä jatkopaikkaa opiskeluun. Näin on ollut jo useampana vuonna kertoi OAJ .

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ammattikouluissa oppilaat ovat jääneet heitteille, sillä opettajia on sanottu irti niin paljon että oppilailla on hyppytunteja ja täysin tyhjiä päiviä, jolloin ei ole opetusta.
Ammattiopetus ei toivu tästä katastrofista, ei työnantajilla ole resursseja opettaa nuoria työpaikoilla.
Mitään säästöjä ei saada, sillä koulutuksesta leikatut rahat ohjataan johonkin muuhun julkisen hallinnon rönsyilyyn.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Linda, miten koet kokoomuslaisena ajatuksesi yhteensopivuutta puolueesi johdon kanssa? Puolueesihan ajaa parhaillaan eduskunnassa työttömien juoksuttamista vailla varsinaista mahdollisuutta työllistyä.

Puolueesi pitää muutenkin työttömät haluttomina hakea työtä. Kokemuksesta voin sanoa, että haluttamana ei ole työttömät, van työnantajat. Jos on oltu työtön yli vuoden, työhakemus menee suoraan roskiin; ei kutsuta haastatteluun; ei edes silloin kun tuttava talon sisällä toimii suosittelijana. Näillä näkymin jos ketään on ihan pakko rangaista, niin rangaistakoon työnantajia, muttei työttömiä, sillä päätös työpaikan saamisesta ei ole työttömistä kiinni, vaan työnantajista. Etenkin yritykset jotka ovat saaneet valtiolta tukea tulisi velvoittaa yritystukien takaisinperinnän uhalla palkata runsaastikin työttömiä.

Käyttäjän LindaNevalainen kuva
Linda Nevalainen

Tiedän tosiaan mitä hallitus tekee, kansanedustajaksi minulla ei ole minkäänlaista halua. Uskallan silti sanoa mitä mieltä olen enkä allekirjoita kaikkea mitä puolueeni jäsenet ovat sanoneet. Meissä on paljon erilaisia ihmisiä kunnissa. Ei voi 110 % mennä minkään puolueen mukaan. Olen kuitenkin oikeistoarvojen kannattaja, mutta koska olen myös yhteisöpedagogiopiskelija, niin sieltä tulee hieman sitä vasemmistolaisuutta. Vaikka humanistisiin arvoihin kuuluukin, että yksilö pitää ensisijaisesti huolen itsestään, mutta me tuemme. En esimerkiksi halua jakaa avokätisesti tulonsiirtoja lisää (perustulo olisi ok), mutta en myöskään rankaisisi ihmisiä yhtään enempää. Meidän työ on ennaltaehkäistä ongelmia, emme hoida niitä. Se on sitten sote-alan tehtävä. Työllisyysasiat on lähellä sydäntä ja tosiaan niistä olen hallituksen kanssa usein hyvin erimieltä. Mitä yrityksiin tulee, niin siellä on tosiaan ongelmia, etenkin vuokrafirmoissa ja siinä miten työntekijöitä kohdellaan. En voi hyväksyä sellaista toimintaa, minusta monin paikoin rikotaan ihmisoikeuksia. Ihminen on ihminen, ei mikään ohjelmoitu robotti, joka elää vain virtuaalimaailmassa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Noita työhakemuksia voi kyllä tehtailla vaikka kuinka paljon copy-pastaamalla, vaihtaa vain työpaikan nimen. Työnantajat ovat tosin jo nytkin saaneet tarpeekseen täysin turhista hakemuksista. Samoin viikkoraportin tekeminen sujuu vain kopioimalla edellisen. Ehkä niitä voi jopa tuottaa varastoon. Kukahan siellä TE-toimistossa ehtii tarkastamaan raporttien tiedot?

Hallitus on kehuskellut työttömien työnhakijoiden, varsinkin pitkäaikaistyöttömien määrän laskulla. Vähemmän on kerrottu, että tämä johtuu vain siitä, että monet ovat masentuneet lopullisesti ja lopettaneet työnhakemisen. Lisäkurittaminen johtaa vain tämän joukon kasvamiseen!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Lisäkurittaminen johtaa vain tämän joukon kasvamiseen!"

Mutta sitä kauttahan työttömyys vähenee!

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Työhakemusten teko on tosiaan jo automatisoitu:

Oikeita avoimia työpaikkoja hakeva ja niihin hakemuksen generoiva palvelu:
https://3aalto.000webhostapp.com/tyohakemusgeneraa...

Vähän tyylikkäämpi, mutta enemmän omaa eforttia vaativa ratkaisu:
http://people.uta.fi/~miika.haverinen/hakemusgener...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ehkä myös työnhakuraporttien generointi ja niiden lukeminen voitaisiin hoitaa tekoälyllä?

Problem solved!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko mietitty loppuun asti ?

Jos napsahtaa 60 pv karenssi niin
-missään ei sanota tarviiko karenssi aikana hakee joka vko työpaikkaa ?
Ei luultavammin kun ei saa korvaustakaan?

Onko noin ? Siis työtön saa 2kk loman kyykytyksestä koska ei saa tukeakaan.
Edes jotain positiivista jos noin on.
Pääsee ajoissa Hurstin leipäjonoon. Tai vaikka kalaan tai hakemaan särvintä metsästä perheen lapsille ruokapöytään.
-Kun raippa ei heilu 60pv.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvin osuva kirjoitus Lindalta!

--

Jallituksen näpertely johtuu siitä ettei haluta puuttua todellisiin työllistymistä heikentäviin ongelmiin kuten:

Yritystuet, pk-seudun asunto-ongelmat, jäykät työmarkkinat ja sosiaaliturva, yhteisvaluutta euro joka hyödyttää vain Saksaa muiden kituessa, jne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ja sosiaaliturva
???
Kun -50 luvulla vasemmisto johon kuului:
Multa/alkio kepu,MSP,sdp,komm,Krst
-teki kansan sosiaaliturvan.Joka rahoitetan kansan omista verovaroista.Kaikille yhdenvertaisesti.
-Tukemaan elantoa eri elämäntilanteita varten.
Vanhuuden,perheen kasvaessa,sairauden,työttömyyden,opiskelun aikana.

Niin olisitko valmis purkamaan tuon Kansan sosiaaliturvan?
Mihin kohdistaisit verot joita maksat +ALV 24% välillisenveron?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

koko lause pitäisi olla: jäykät työmarkkinat ja jäykkä sosiaaliturva.

Ts. työnteko ei aina kannata jäykän sos.turvan vuoksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jäykän sosiaaliturvan? Juuri noin .Jos kaikki mikä ylittää 50e vähennetään tulona toimeentulotueta .Niin olisiko se "Jäykkä" tehty juuri sitä varten vain työttömien tukiin?
Tulona otetaan huomioon toimeentulotuessa:
Työmarkkinatuki
peruspäiväraha
asumistuki
lapsilisät
perustulo
yli 50e oleva tulo

Ja vähennetään toimeentulotuesta.
Käteen 487e/kk yhdelle .

Kun on tuloja (ei kuitenkaan kotiäideillä mutta saa silti)saa kaikki Kelan etuudet päällekkäin joihin on oikeutettu.

esim.Lapsilisät,kotihoidontuet,
vanheimpainrahat (jopa 4 500e/ansiosidonnaisena),lapsiperheen muut tuet,Kela-vähennykset .

Heli Ratokangas

Kokoomushan on hallituksessa. Se voi milloin vain lopettaa omien esitystensä arvostelun ikään kuin joku muu olisi niitä esittänyt ja tuoda eduskuntaan työttömyysturvalain muutoksen:

{2 luku, 1 §, Työttömänä pidetään henkilöä, joka ei saa, tai ei todennäköisesti tule saamaan, ammattinsa mukaisia kuukausituloja tulevalla kuukaudella.}

ja

{1 luku, 2 §, Työttömälle tarjotaan riittävä määrä työtunteja tehtäväksi ammattinsa mukaisella tuntipalkalla, jotta hän kuukausitulonsa saavuttavat ammattinsa mukaisen kuukausitulon. Siirtymäkaudella niin monta tuntia että työtön saa työnsä avulla riittävän toimeentulon.}

Noilla parilla muutoksella, joihin ei tarvita lisää rahaa, saadaan:

- puolitettua verot

- tuottavaa työtä kaikille työikäisille ja työkykyisille

- hyvät julkiset palvelut

- tuplattua sijoitusten tuotto

- taloudellinen varmuus kaikille kansalaisille

- oikeus valita asuinpaikkansa ja saada työtä enintään ½-tunnin työmatkalla kävellen tai julkisella

- edullinen, päästötön ja turvallinen energia aurinkoenergian kausivarastoinnin avulla

- ansiosidonnaisen tarpeettomuus koska kaikille tuloja vailla oleville tarjotaan viimekädessä perustyötä ammattinsa mukaisella palkalla (tutkinto ja TES)

- palkkatyötä tekeville keskimäärin 1 600 tuntia työtä ammattinsa mukaisella palkalla

Kokoomuslaisten ei siis kannata valittaa, vaan toimia. Työttömyysturvalain muutos heti eduskuntaan ja sen avulla Perustyömalli käyttöön.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Miten ajattelit, että hallituksen ulkopuolinen henkilö pystyy muuttamaan hallituksen päätöksiä? Omankaan puoleen toimien arvostelu ei todennäköisesti muuta tehtyjä päätöksiä ellei se tule päättävän elimen sisältä. Jos sittenkään.

Kokoomus ei kuitenkaan ole yksimielinen olento, joka muuttaa päätöksiä kun yksi sen jäsen on eri mieltä.

Ari Koivula

HUOMIO kaikki työttömät.....

laittakaa ne työhakemukset TE-toimistoon eli hakekaa sieltä töitä.. :)
Katsotaan kauanko jaksavat sitä hakemustulvaa.....

Toimituksen poiminnat