Linda Nevalainen Jokainen seikkailu voi johtaa suuriin mahdollisuuksin!

Lahti yhteisöpedagogin näkökulmasta - haaste nuorisovaltuustolta

On ollut suuri ilo tutustua Lahden nuorisovaltuuston edustajiin ja sainkin tehtävän kertoa muutamista teemoista. Valtuustoon en uutena mennyt läpi, mutta työskentelen Lahden nuorison puolesta aktiivisesti ja pyrin joka päivä opiskelemaan jotakin uutta. Tänään esimerkiksi keskustellaan nuorten yrittäjyydestä. Tiesitkö, että jo 13-vuotias voi harjoittaa bisnestä 4H-yhdistyksen kautta?

 

Nuorisovaltuusto on hyvin tärkeä ja sinne voi hakeutua oman koulunsa kautta (lukio/ammattikoulu). Rohkeesti vaan myös alaluokilta alkaen edustamaan oppilaskuntaan.

 

Siitä olen iloinen, että nuoriso -ja järjestötyö toimii kuntien kanssa hyvässä yhteistyössä. Lisäisin kuitenkin nonformaalisen kasvatuksen merkitystä kouluissa. Nuorisotilat perinteisessä muodossa ei toimi enää kaikilla tänä päivänä ja jostain syystä Lahdessakin niitä on todella vähän, vain joidenkin asuinalueilla (tähän on varmasti hyvä syy, en ole ehtinyt perehtyä kaikkeen).

 

Kouluihin täytyy myös viedä yhteiskuntatieteitä, erityisesti ammattikouluihin (vaikeaa on, koska opetus jo ajettu alas muutenkin). Peruskoulussa tulee olla opsissa perustiedot päätöksenteosta niin kunnan kuin valtion tasollakin. Itselläni oli peruskoulussa leikkivaalit ja hyvin jäi mieleen :) Itse kuntapoliitiikan olen nyt aikuisena sitten opiskellut. Mielestäni politiikka on arkipäivää kaikessa mitä teemme, ei mikään erillinen osa-alue jossain kaukana.

 

Tilat on avattava niin nuorille kuin esimerkiksi järjestöille, urheilupaikat myös. Ei me niitä koristeeksi rakennettu. Neljäs sektori tulee myös kovaa vauhtia ja tapahtumia on jo Lahdessakin kaduilla.

 

Ja mikä on kaiken perusta - no tietenkin kotikasvatus, jota varhaiskasvatus ja koulu tukee. Etenkin pienille lapsille tulee saada ennaltaehkäisevää toimintaa. Ei tämän päivän kotiäidille riitä yksin oleminen lapsen kanssa tai kerta viikko äiti-lapsi kerho, jossa usein myös syrjivää toimintaa kokevat nuoret äidit. Tarvitaan jotain uusia ideoita ja ihmiset liikkeelle sieltä kotoa. Ikärasismi näissä asioissa on yksi pahimmista!

 

P:S Koskaan en ole unohtanut meidän arvokkaita ikääntyneitä ihmisiä, en vaan työskentele enää sillä sektorilla ja luotan, että maakuntavaalien ihmiset ja kaikki toimijat hoitaa asiat hyvin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat