Linda Nevalainen Jokainen seikkailu voi johtaa suuriin mahdollisuuksin!

Kaikille hyvä Lahti tehdään yhdessä

  • Kaikille hyvä Lahti tehdään yhdessä

Olin eilen Lahden kaupungin järjestämässä yhdistystapaamisessa, joka keräsi paikalle noin sata järjestöaktiivia. Tämä oli hyvä alku yhteistyölle kaupungin ja kolmannen sekä neljännen sektorin välille. Esiin nousseita asioita oli monia. Kävi ilmi, että kaupunki on veloittanut jopa puistojumpan pitämisestä ja maksuttomia tiloja ei tunnu löytyvän kaupungista. Tähän on saatava ehdottomasti muutos. Järjestöt, jotka tekevät ei-kaupallista toimintaa, niin tarvitsevat maksuttomia tai edullisia tiloja ja heillä tulee olla oikeus tiedottaa näistä tapahtumista esimerkiksi kaupungin sivuilla. Lisäksi kaikki yhdistystieto tulisi keskittää kaupungin sivuille. Toimivia esimerkkejä löytyy monesta kunnasta, mm. Porvoosta.

 

Suurimmiksi järjestöiksi nousee usein esille sote-alan toimijat, mutta haluan muistuttaa järjestöjen moninaisuudesta. Jokainen rekisteröitynyt yhdistys on potentiaalinen yhteistyökumppani ja ansaitsee paikkansa kaupungissa.  Sain tapahtumassa erittäin hyvän esimerkin myös meiltä Lahdesta. Ympäristötoimella on järjestöjen kanssa hyvää ja pitkää yhteistyötä, levitetään siis tämä malli kaikkia koskevaksi. Jätinkin kysymyksen asiasta, että nyt on kaupungin aika tulla esille ja kertoa millaista palveluntuotantoa järjestöiltä halutaan ja annetaan mahdollisuus neljännen sektorin toimia kaupunkitilassa.

 

Kaupunki toimii hyvänä mahdollistajana, mutta kaupungin tekevät kaupunkilaiset itse. Kuntapäättäjät voivat tarjota mahdollisuuden toimintaan ja saadaan aikaiseksi hyvä kehittyvä kaupunki meille kaikille. Ehdotan perustettavan myös osallisuuden -ja hyvinvoinninjaoston, joka ottaa asiakseen sen, että kolmas ja neljäs sektori tulee vauhdilla ja kaupungin ei tarvitse tuottaa kaikkia palveluja. Lahdessa on kuitenkin oikea asenne toimimiseen ja se välittyi kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirran sanoista!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat