Linda Nevalainen Jokainen seikkailu voi johtaa suuriin mahdollisuuksin!

Varhaiskasvatuspalvelut eivät vastaa työelämän tarpeisiin

 

Yhteiskunnassamme halutaan äidit nopeasti takaisin työelämään ja tarjota maksuton varhaiskasvatus kaikille, mutta nykyisetkään resurssit eivät riitä vastaamaan perheiden tarpeita. Perheemme on käyttänyt vuosina 2008-2015 Lahden sekä Helsingin varhaiskasvatuspalveluita ja samat epäkohdat tuntuvat nousevan edelleen esille voimakkaasti. Miten vanhemmat voivat käydä työssä jos päiväkotien aukioloajat ja sijainnit eivät anna siihen mahdollisuutta?

 

Lahtelaisen työssäkäyvän vanhemman tavallinen työpäivä pk-seudulle kestää keskimäärin 10-12 tuntia ja kuitenkaan päivähoidossa ei olla valmiita näin pitkiin hoitopäiviin ja aukioloajat ovat riittämättömät. Helsingissä taas matka-ajat vievät niin ison osan ajasta, että perheellä oltava usein auto, jotta ehtii kaiken hoitamaan. Edes siellä julkiset eivät ole niin nopeita, että ehtisi päiväkodilta työpaikalle. Kunnan päättäjien lisäksi henkilöstön tulisi kannustaa vanhempia työelämään, mutta sieltäkin on kuultu miten liian kauan lapsia pidetään hoidossa.

 

Miksi kaikki äidit haluaisivat työelämään, jos yhteiskunta ei suostu tarjoamaan palvelua. Ei tällä systeemillä rakenneta kasvua. Meidän perheellä on takana seitsemän vuotta varhaiskasvatusta ja jaksoin neuvotella sellaiset aukioloajat, että pystyimme työskentelemään, mutta ymmärrän etteivät kaikki jaksa. Mikäli halutaan varhaiskasvatus oikealle tasolle niin meidän on pidettävä päiväkodit auki silloin kuin vanhemmat niitä tarvitsevat ja sijainnit oltava sellaisia, ettei perheille tule kohtuuttomia matka-aikoja. Ihannetilanne olisi asuinalue missä päivähoito järjestetty lähellä ja siitä pääsee suoraan jatkamaan työpaikalle, mutta tosielämässä se ei mene näin. Annetaan siis edes vanhemmille aikaa käydä siellä työssä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

No ei varhmaanko Sanni puhhuu varhaiskasvatuksesta läpiä päähänsä, ryhmäkokojen isontaminen oli semmonen virhe, että kaikki kehuminen on valhetta. Ja päivähoito pitäs olla just lasten ja perhheitten parhhaaksi eikä mittään kekkulointia lasten koulutuksilla, jos lapsiperheet ei voi hyvin, lapset kärsii.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Annetaan lapselle oikeus myös vanhempiin. Kyllä jokaisen pitää ehtiä töissä käydä jos tarhat auki 6:15 -17:30. Normaali ihminen kyllä tuolla välillä pystyy tarhaan lapsen viemään ja vielä voi tehdä niin että toinen vanhempi vie ja toinen hakee.

Jos haluaa vielä pitemmäksi aikaa lapsen tarhaan, niin herää kysymys miksi lapsi hankittu jos ei sen kanssa halua yhtään aikaa viettää?

Nykyään oon jo ilmaista päivähoito, jos tulot alle 1403 eur ,2 hengen taloudessa.

1400 tuloilla nykyäänkin on 0 euroa päivähoito maksu 2 hengen perheessä.
Tässä perheessä maksetaan 1403 euron jälkeen olevasta bruttotulosta 11,5 % päivähoitomaksua

Brutto…vähimmäistulo………..erotus…….prosentti….…päivähoitomaksu
2000……….1403…………………597…………11,5……………………68,65
3000……….1403……………….1597………….11,5………………….183,65
3925……….1403……………….2522………….11,5………………….290,03

Tästä taulukosta näet miten maksu kasvaa tulojen mukaan

Toinen asia mitä sanoin että ylin maksu kenties voisi jopa nostaa. Nyt kun ansiot 2 henkilön perheessä bruttona 3925 tai korkeammat päivähoitomaksu ei enää nouse, vaikka bruttotulot olisivat 6000 eur päivähoitomaksu olisi edelleen 290 eur . Tästä puhuin että olisi mahdollista jopa täällä yläpäässä jatkaa taulukkoa ettei pysähtyisi maksimiin 3925 eur bruttotuloilla.

Juuso Hämäläinen

Kyllä noilla tuloilla, josta taulukkosi alkaa on parempi keskittyä opiskeluun ja myöhemmin paremman työn hankintaan. Ei ole syytä hankkia lapsia ollakseen töissä, joilla ei elätä itseään eikä silti edes aikaa lapsen hoitamiseen. Jotain on pielessä tuossa yhtälöparissa perustuksia myöten.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tossa oli vaan mitä maksaa päivähoito ja milläkin tuloilla 2 hengen taloudessa. Jokainen voi sitten päättää mitä ajattelee, on parempi että tietää maksujen määrän ennen kuin alkaa puhumaan.

Juuso Hämäläinen

Tämä hoituu siten, että asut alueella, jossa palvelut lähellä. Ja menet sellaiseen paikkasn töihin, joka maksaa riittävästi palkkaa, että saat auton, jos sen tarvitset.

Yhteiskunnalle ei kuulu muuta kuin rakentaa hoitopaikkoja oikeisiin kohteisiin. Niinhän on tehty pitkään.

Yhteiskuntamme ongelmat johtuvat heikosta tuottavuudesta. Ei ole riittäviä verotuloja, koska on liikaa pienipalkkaisia ihmisiä, joilta ei saa verotuloja vaan heille on ennenminkin maksettava tukia.

Kapitalismi on syynä tähän. Yritys pyrkii välttämään ihmisten palkkaamista ja minimoi palkat. Hyväpalkkaisia töitä on vähän. Jos palkkoja pakolla yritettäisiin nostaa tai veroja korottaa, pääomat, sijoitukset ja yritykset lähtisivät maasta.

Mitään ei ole tehtävissä muutoin kuin yksilötasolla voit edistää omaa etuasi omilla toimillasi niin paljon kuin pystyt. Mitään yleistä korjausta ei saatavilla tässä globaalissa taloudessa, sama ketä äänestät. Kapitalistit ovat päässeet tavoitteeseensa. Pässi kansa ei tätä yksinkertaista asiaa edes tajua vielä.

Toimituksen poiminnat